Čas vína v kuchyni: Jehněčí kýta s meruňkami
POTŘEBUJETE: 800 g jehněčí kýty 50 g špeku 700 ml červeného vína 12 sušených švestek 6 čerstvých meruněk 2 lžíce povidel 2 lžíce protlaku 3 větší cibule 3 mrkve 1 menší celer 2 petržele 2 stroužky česneku 2 větvičky rozmarýnu 10 větviček tymiánu divoké koření (5x bobkový list, nové koření, pepř) sůl cukr mouku
Mrkev, celer a petržel nakrájené na kostky orestujeme dozlatova na oleji, přidáme cibuli nakrájenou najemno a opečeme ji dohněda. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, divoké koření, špek a orestujeme. Přilijeme víno, povidla a bylinky. Osolenou a opepřenou kýtu opečeme zprudka na rozpáleném oleji. Následně ji do připraveného osoleného základu. Dusíme do změknutí, pak maso vyjmeme, omáčku přecedíme přes sítko a svaříme. Přidáme sušené švestky, dochutíme solí, cukrem a dle potřeby dohustíme máslovou jíškou. Čerstvé meruňky opečeme zprudka na rozpáleném oleji, přidáme máslo a opepříme. Jehněčí kýtu podáváme a meruňkami a například s bramborovou kaší.
Tip: Do toho pokrmu je vhodné víno Freixenet Cabernet Sauvignon.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.