Na chatu a do přírody: Grilované sýry á la France
POTŘEBUJETE (na 2 porce): 2 natural sýry s bílou plísní na povrchu (hermelín, brie, camembert) 2 lžíce olivového oleje 1 lžičku kořenicí směsi na sýry á la France od Království chuti 1 stroužek česneku
NA OMÁČKU: 250 g mražených vypeckovaných višní 1 lžičku medu 1 lžičku balsamica 50 g třtinového cukru sůl 2 g pektinu (nebo jablko) mletou skořici mletý zázvor
Nejprve si připravíme višňovou omáčku na sýr. Višně necháme povolit (šťávu zredukujeme) a smícháme je s cukrem, medem, balsamicem, špetkou solí, trochou skořice a zázvoru a s pektinem. Pektin můžeme nahradit přidáním drobně pokrájeného jablka bez slupky, které obsahuje přírodní pektin s želírovací schopností. Ovoce tyčovým mixérem posekáme tak, aby nám v omáčce zůstaly kousky ovoce. Povaříme do hustší konzistence. Omáčku můžeme dát do zásoby do čistých skleniček a zavařit. Olivový olej smícháme s kořením na sýry á la France od Království chuti a prolisovaným česnekem. Touto olejovou směsí pomažeme povrch sýrů. Každý sýr zvlášť důkladně zabalíme do pevného alobalu a necháme 20 minut grilovat. Hotové podáváme s višňovou omáčkou a křupavou bagetou.
Více receptů najdete v tištěném APŽ číslo 17.