Slavnostní menu: Dezert - Jablka v županu
POTŘEBUJETE:
6 jablek
750 g listového těsta
strouhanku
1 vejce na potření
moučkový cukr
Na náplň:
brusinkový kompot
vlašské ořechy
mandle
rozinky
skořicový cukr
strouhanku
Celá oloupaná jablka zbavíme jádřinců a seřízneme tak, aby stála rovně. Vyválené těsto rozdělíme na velké čtverce, do jejich středu nasypeme trochu strouhanky, na kterou postavíme jablka. Ta naplníme je směsí z naložených brusinek, mletých ořechů, plátků mandlí, rozinek, skořicového cukru a trochy strouhanky. Jablka ještě zlehka posypeme strouhankou a zabalíme do těsta tak, aby rohy čtverců byly nahoře důkladně spojeny. Potřeme rozšlehaným vejcem a připravená jablka dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dozlatova. Ještě teplá posypeme moučkovým cukrem.
Více tipů na slavnostní menu najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 43.