Slavnostní menu: HLAVNÍ CHOD - Telecí hrudí po pražsku
POTŘEBUJETE:
750 g telecího hrudí
50 g másla
1 ½ hovězího vývaru
hladkou mouku
sůl
mletý pepř
Na nádivku:
50 g másla
1 malou cibuli
100 g šunky
100 g žampionů
100 g sterilovaného hrášku
3 vejce
nasekanou petrželku
Telecí hrudí očistíme, rozkrojíme na co největší plát, rozklepeme a poprášíme hladkou moukou. Na přepuštěném másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme pokrájenou šunku a žampiony. Přisypeme sterilovaný hrášek, prohřejeme a přimícháme rozšlehaná vejce. Necháme je lehce ztuhnout, dochutíme solí, pepřem a sekanou petrželkou. Vychladlou nádivkou potřeme maso, uděláme roládu a svážeme ji provázkem. Vložíme do pekáčku. Přelijeme přepuštěným máslem, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a pod pokličkou pečeme asi hodinu a půl při 170 °C. Během pečení roládu přeléváme vypečenou šťávou, Když je maso měkké, roládu vyjmeme, výpek vypečeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a přecedíme.