Švestkový koláč s vanilkovým krémem
POTŘEBUEJTE:
250 g hladké mouky
75 g cukru krupice
vanilkový cukr
špetku soli
kypřicí prášek do pečiva (na špičku nože)
125 g másla + trochu na vymaštění formy
1 vejce
Na švestkovou náplň:
750 g rozpůlených a vypeckovaných švestek
250 ml mléka
3 vejce
2 lžíce hladké mouky
balíček vanilkového pudinkového prášku
250 g smetany
60 g másla
100 g cukru
Oba cukry, mouku, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce zpracujeme na hladké těsto a rozdělíme ho na poloviny. Dortovou formu (nejlépe o průměru 26 cm) vymažeme máslem. Půlku těsta vyválíme a rozprostřeme po dně formy. Ze zbytku vytvarujeme váleček, položíme ho okolo dna a vytáhneme přes okraj formy. Švestky rozložíme slupkou dolů na těsto a necháme chvíli odpočívat. Troubu předehřejeme na 175 °C. Ve čtyřech lžících mléka rozšleháme vejce, mouku a pudinkový prášek. Zbylé mléko smícháme se smetanou, máslem a cukrem a přivedeme k varu. Vlijeme rozmíchaný pudinkový prášek a povaříme do zhoustnutí. Pudinkovým krémem zalijeme švestky, vložíte do trouby a pečeme zhruba hodinu.
Více receptů z podzimního ovoce a zeleniny najjdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 37.