Jedno jídlo, jeden plech: Nákyp se špenátem a slaninou

POTŘEBUJETE:
400 g oloupaných a na kostky nakrájených brambor
1 červenou cibuli
1 lžíci extra panenského olivového oleje
mořskou sůl
mletý pepř
150 g uzené slaniny
8 vajec
240 ml smetany ke šlehání
50 g strouhaného parmazánu
130 g strouhané mozzarelly
70 g špenátových listů nakrájených na proužky
2 stroužky česneku
1 lžičku vločkové mořské soli
Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a rozebereme na vrstvy. Spolu s bramborami ji dáme do pekáče, promícháme s olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut, občas pekáčem potřeseme. Pak přidáme slaninu nakrájenou na proužky, promícháme a pečeme ještě 10 minut. V míse promícháme vejce se smetanou, vmícháme strouhané sýry, špenát, nasekaný česnek, mletý pepř a lžičku vločkové mořské soli. Vaječnou směsí zalijeme brambory a pečeme 20 – 25 minut, až nákyp zezlátne. Hotový necháme 5 minut po vyjmutí z trouby stát a pak ho krájíme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.