VELKÁ PODZIMNÍ KUCHAŘKA: Jak skladovat plody podzimu?

Na mraky hub v lese to v tuto chvíli ještě nevypadá, zato se letos můžeme těšit na opravdu bohatou úrodu podzimního ovoce a zeleniny. Švestek, jablek, hrušek i ořechů má být vskutku nadbytek, a tak ať už je sklízíte na svých zahrádkách, nebo si jich pár kilo nakoupíte v supermarketech nebo na farmářských trzích, mohly by se vám hodit naše recepty. Vybrali jsme všehochuť, a tak si podle nich můžete upéct výborné koláče, zavařit skvělé kompoty, nebo uvařit nějaké sladké či slané pokušení třeba v kombinaci i s masem. A protože k podzimu neodmyslitelně patří i zelenina v podobě brambor, kapusty, řepy a kořenové zeleniny, najdete na následujících stránkách recepty na pokrmy i z nich. Tak dobrou chuť nejen v blížících se podzimních dnech!
Jak skladovat ovoce
Vybírejte pouze kusy ovoce se stopkou, které nemá otlaky a není oschlé.
Jednotlivé plody mají ležet pouze v jedné vrstvě.
Ovoce skladujte na větraném místě s nízkou teplotou (nesmí klesnout pod bod mrazu) a vlhkostí vzduchu cca 80 %.
Nemáte k dispozici ani sklepní kóji? Využijte k uskladnění balkon či spodní část spižírny. Ovoce dejte do bedny či přepravky vyložené kusem polystyrenu a plody v nich mějte zabalené do novinového papíru
Jak na zeleninu
BRAMBORY: K umístění do sklepa budou připravené, až se tzv. vydýchají, cca po 2 až 3 týdnech. Brambory potřebují tmu, chlad a vlhko. Ideální je skládat je v tenké vrstvě v dřevěných bedýnkách nebo jutových pytlích v dobře větratelných sklepích či stodolách. Teplota v místnostech by měly být konstantní, cca 4 až 8 °C. Pozor, brambory nepatří do lednice!
KOŘENOVÁ ZELENINA: Po sklizni ji (stejně jako brambory) necháme oschnout a zbavíme ji nečistot. Skladujeme při teplotě 2 až 5 °C a vzdušné vlhkosti 80 procent ve vlhkých a tmavých sklepích. Vhodní je zahrabat ji do vlhkého písku, podobně poslouží i suchá rašelina.
A co ořechy?
Neloupané ořechy dáme na suché a větratelné místo do plátěného sáčku. Vyloupané je uložíme do mrazáku nebo ledničky.
Můžete je i zamrazit..
Ovoce a zeleninu sice můžeme zamrazit v celých kusech, ale lepší je upravit si ji tak, jak ji budete po rozmrazení potřebovat (na kolečka, kostičky, nastrouhané aj.) Pokud chcete zamrazit drobné plody vcelku, rozložte je nejprve na tácek, a až zmrznou, dejte je do sáčku a vytlačte z něj vzduch. Před krájením zbavte jádřinců, pecek i slupek.
55 receptů na podzimní ovoce a zeleninu najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 37, které vchází již DNES!