Hruškový páj s mandlemi
POTŘEBUJETE:
300 g hladké mouky
6 lžic krupicového cukru
160 g másla
Na náplň:
4 zralé hrušky
1 lžíci citronové šťávy
9 lžic krupicového cukru
250 g mascarpone
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
100 g plátků mandlí
Z mouky, cukru a chlazeného pokrájené másla uděláme drobenku. Přidáme 3 – 4 lžíce ledové vody a ještě krátce promixujeme. Pak rychle vytvoříme z těsta kouli, kterou dáme alespoň na hodinu do lednice. Pak těsto napěchujeme do formy i s okraji, na něj položíme pečicí papír a zatížíme ho fazolemi. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme 25 minut, pak necháme vychladnout a odstraníme fazole i papír. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřince a pokrájíme na plátky. Promícháme s citronovou šťávou a lžící krupicového cukru. Šest lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku rozmixujeme dohladka a rozetřeme na korpus. Navrch rozložíme hrušky a páj posypeme mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečeme 40 – 45 minut.
Více receptů uz podzimního ovoce a zeleniny najdete v tištěném Aha! pr ženy číslo 37.