Ořechová roláda
POTŘEBUJETE:
4 vejce
250 ml smetany ke šlehání
80 g moučkového cukru
80 g strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
1 balíček vanilkového cukru
tuk (na potření papíru na pečení)
tmavou čokoládovou polevu (na přelití)
půlky vlašských nebo lískových ořechů (na ozdobení)
V míse utřeme moučkový cukr se žloutky a vanilkovým cukrem do pěny. Pak opatrně po částech vmícháme sníh z bílků a přidáme nastrouhané ořechy. Plech pokryjeme papírem na pečení, který potřeme tukem, a nalijeme na něj připravené těsto. Vložíme je do trouby vyhřáté asi na 180 °C a pečeme 10 – 12 minut. Upečený plát těsta necháme na plechu vychladnout, pak ho opatrně překlopíme spodní stranou nahoru na pracovní desku pokrytou čistým papírem na pečení, z plátu stáhneme papír, na kterém se těsto peklo, a plát následně potřeme ušlehanou smetanou (část smetany si necháme stranou na dozdobení). Plát těsta znovu stočíme pomocí papíru do tvaru rolády, povrch potřeme rozehřátou čokoládovou polevou a vmáčkneme do ní půlky větších ořechů. Roládu necháme vychladnout a před podáváním ji ozdobíme ušlehanou smetanou.
Více receptů z podzimního ovoce a zeleniny najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 37.