Velikonoční recepty: Krůtí sekaná s vejci
POTŘEBUJETE: 1250 ml vody, 3 vejce velikosti M, 700 g mletého krůtího masa (10 % tuku), 1 lžíci bílého vinného oct,a 1 stroužek česneku (nastrouhaný najemno), 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku sušené majoránky, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 60 g bílé cibule 20 g čerstvého baby špenátu, 10 g čerstvé hladkolisté petrželové natě, 1 lžíci dijonské hořčice, sůl, pepř
Troubu předehřejeme na 185 – 190 °C. Připravíme si zapékací nádobu (30 x 40 cm) a větší mísu. Do menšího hrnce nalijeme 1 litr vody a na silném plameni jej přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, vložíme do hrnce vejce a vaříme je 7 – 8 minut na středním plameni. Zatímco se vejce vaří, do mísy vložíme mleté maso a přidáme k němu vinný ocet, najemno nastrouhaný česnek, olivový olej, majoránku, muškátový oříšek, sůl a pepř. Poté najemno nakrájíme cibuli, špenát a petrželovou nať, vložíme je do mísy k ostatním ingrediencím a vše důkladně smícháme do kompaktní hmoty. Uvařená vajíčka zchladíme ve studené vodě a následně oloupeme. Nyní vložíme polovinu masové směsi do zapékací nádoby a pomocí rukou z ní vytvarujeme šišku o tloušťce cca 3 cm. Na její střed naskládáme vejce a lehce je do ní zatlačíme. Poté naneseme druhou polovinu směsi a pomocí rukou opět vytvoříme šišku. Sekanou při tvarování vždy lehce zmáčkneme, aby se nerozpadala, a uhladíme všechny nerovnosti. Sekanou pak podlijeme 250 ml vody, její povrch potřeme dijonskou hořčicí a pečeme 35 – 40 minut na 185 – 190 °C. Po upečení ji vyjmeme ze zapékací nádoby, nakrájíme na porce a podáváme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12 a na www.jimezdrave.cz. .