Velikonoční recepty: Celozrnný beránek
POTŘEBUJETE: 100 g rozpuštěného másla, 20 g celozrnné špaldové krupice, 300 ml polotučného mléka, 300 g celozrnné špaldové hladké mouky, 3 lžičky kypřicího prášku, 40 g medu, 80 g třtinového cukru, 3 vejce., 1 lžíce vanilkového extraktu, kůru z 1 citronu, 100 g bílého řeckého jogurtu, moučkový cukr nebo přírodní sladidlo xylitol na posyp
Formu na beránka si vymažeme 20 gramy másla a vysypeme celozrnnou špaldovou krupicí. Ve větší míse smícháme mléko, celozrnnou špaldovou mouku, zbylé máslo, prášek do pečiva, med, třtinový cukr, 3 vejce, vanilkový extrakt, kůru z citronu a řecký jogurt. Ze směsi vypracujeme hladké těsto (mělo by být lehce tekuté). Připravenou formu jím naplníme, vložíme ji do vyhřáté trouby. Pečeme 65 – 70 minut při 180 – 185 °C. Před vyndáním zkontrolujeme špejlí. Upečeného beránka vyjmeme z trouby, ihned vyklopíme z formy na pracovní plochu nebo prkénko a necháme vychladnout. Posypeme moučkovým cukrem nebo xylitolem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12 a na www.jimezdrave.cz. .