Velikonoční recepty: Boží milosti z dvou druhů smetany
POTŘEBUJETE: 300 g hladké mouky, 75 ml smetany na šlehání, 75 ml zakysané smetany, 50 ml rumu nastrouhanou kůru z 1 limetky, 1 lžičku soli, rostlinný olej na smažení, moučkový cukr na obalení
Do mísy nasypeme mouku, přilijeme rum, smetanu na šlehání a zakysanou smetanu. Směs propracujeme vařečkou, až se začnou na povrchu tvořit puchýřky. Dochutíme kůrou z limetky a osolíme. Pak necháme těsto asi půl hodiny stát v pokojové teplotě a znovu vypracujeme. Následně necháme těsto znovu odstát, aby si lepek obsažený v mouce odpočinul a těsto se dalo dobře válet a netrhalo se. Pak ho rozválíme na plát tenký asi 2 mm. Postupně odkrajujeme obdélníky o velikosti asi 6x4 cm, do nichž následně uděláme dovnitř nožem dvě rýhy tak, aby okraje těsta zůstaly vcelku. V hrnci rozehřejeme olej a v něm pečivo smažíme dozlatova. Po vyjmutí rozložíme na plech pokrytý papírovými utěrkami, odsajeme tuk a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.