Velikonoční recepty: Mazanec s umělým sladidlem
• 230 g pšeničné mouky hladké
• 150 g pšeničné mouky hrubé
• 40 g Irbis se sladidly z rostliny stévie Vitar
• 30 g droždí
• 40 g vepřového sádla
• 150–200 ml mléka
• sůl
• loupané sekané mandle
• rozinky
• vejce na potření
Postup: oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy.Na dně mísy s moukouvyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí.Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátéhomléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvímmouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Nechámev teplém prostředí vykynout.
Do hrnečku nalijeme ohřátémléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej,sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísys vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme ve hladké, nelepivé těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout.Poté přidáme rozinky.
Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvoříme bochánky, které přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu 20 minut nakynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Na bocháncích můžeme nožem vytvořit klasický kříž, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.
Jak dělá mazanec mistr pekař Martin Hanus? Podívejte se na video: