Velikonoční recepty: Celozrnné jidáše

POTŘEBUJETE: 20 g čerstvého droždí, 300 ml polotučného mléka, 20 g třtinového cukru, 500 g celozrnné špaldové hladké mouky, 60 g rozpuštěného másla, 1 žloutek, 20 g mandlových plátků, 20 g rozinek ½ lžičky soli
Do většího hrnku rozdrobíme droždí, přilijeme vlažné mléko, přidáme třtinový cukr a vše promícháme. Hrníček přiklopíme a dáme na teplé místo alespoň na 10 minut, aby vzešel kvásek. Mezitím do zadělávací mísy prosejeme špaldovou mouku a sůl. Přidáme vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo a hnětacím nástavcem připravíme hladké těsto (hotové těsto se bude odlepovat od stěny nádoby). Vzniklé těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo alespoň na hodinu. Pak si posypeme vál trochou mouky. Z vykynutého těsta tvoříme válečky a splétáme libovolné tvary, které dáme na plech s pečicím papírem. V misce rozšleháme žloutek a jidáše jím potřeme. Posypeme je mandlovými plátky a rozinkami. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 15–20 minut. Hotové jidáše necháme chvíli vychladnout a podáváme.
Více receptůnajdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12 a na www.jimezdrave.cz. .