Velikonoční recepty: Slaný beránek
POTŘEBUJETE:
300 g uzené krkovice
3 starší housky
1 vejce hrst nasekaných kopřiv
200 ml mléka
sůl a pepř barevný drcený
máslo
strouhanku
Uzené maso vložíme do hrnce s vodou tak, aby bylo potopené, a přiklopené ho vaříme 1 hodinu. Vývar z masa nevyléváme. Maso nakrájíme na drobné kostky. Rohlíky nakrájíme do mísy, zalijeme vývarem nebo mlékem a necháme chvíli nasáknout. Propracujeme rukama. Velkou hrst kopřiv spaříme vroucí vodou, scedíme, přelijeme studenou vodou a vymačkáme z nich tekutinu. Místo kopřiv můžeme použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájíme nadrobno. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh. K rohlíkům přidáme maso, bylinku, trochu soli a pepře a spolu se žloutky promícháme. Přidáme našlehané bílky. Máslem vytřenou formu vysypeme strouhankou, náplň rozprostřeme do pekáče a vložíme do trouby předehřáté na 180 ⁰C a necháme péct asi půl hodiny. Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jsme do pekáčku vložili.
Více receptů najdete v tištěnéím Aha! pro ženy číslo 12.