Jehněčí na Velikonoce: Kýta na červeném víně

POTŘEBUJETE: 1 jehněčí kýty (1,5 kg), 750 ml červeného vína, 5 šalotek, 6 stroužků česneku, 4 – 5 mrkví, 1 plechovku sterilovaných rajčat , čerstvý tymián, olivový olej, sůl
V nádobě vhodné do trouby rozehřejeme olej a omytou a osušenou kýtu na něm že všech stran osmažíme, aby se maso zatáhlo. Pak maso vyjmeme, přidáme olej a osmažíme na něm najemno nakrájenou šalotku. Když začne zlátnout, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Promícháme, po chvíli přilijeme konzervovaná rajčata a asi 300 ml vína. Přidáme tymián, trochu soli a na plátky nakrájený česnek. Prohřejeme, přidáme kýtu, přiklopíme a vše vložíme do trouby vyhřáté na 160 ºC. Pečeme dvě a půl až tři hodiny. Podle potřeby podléváme vínem, jednou maso otočíme. Když je maso téměř měkké a odpadá od kosti, zesílíme výkon na 180 ºC a pečeme bez poklice 10 –15 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 13.