Velikonoční recepty: Velikonoční nádivka

Na nádivku potřebujete: 1 lžičku olivového oleje, 100 g kuřecí šunky (95 % masa), 75 g bílé cibule, 30 g másla, 350 g celozrnného toastového chleba, 30 g čerstvé hladkolisté petrželové natě, 10 g čerstvé pažitky, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 4 vejce velikosti M, sůl a pepř
Troubu předehřejeme na 180 – 185 °C. Připravíme si zapékací nádobu (20 x 30 cm) a větší mísu. Zapékací nádobu vymažeme lžičkou olivového oleje. Šunku a cibuli nakrájíme najemno. Poté si připravíme pánev a na středním plameni v ní rozpálíme máslo. Jakmile bude dostatečně rozpálené, přidáme do pánve cibuli a šunku a restujeme 2 – 3 minuty na středním plameni. Mezitím nakrájíme toastový chléb na kostky a ty vložíme do připravené mísy. Až budou šunka s cibulí orestované, vysypeme celý obsah pánve do mísy k toastovému chlebu. Následně najemno nakrájíme petrželovou nať a pažitku a obě bylinky společně s muškátovým oříškem také přidáme do mísy. Nyní si nachystáme nádobu vhodnou ke šlehání a tyčový mixér se šlehacím nástavcem. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vložíme do mísy k ostatním surovinám a bílky nalijeme do připravené šlehací nádoby. K bílkům přidáme špetku soli a tyčovým mixérem z nich připravíme sníh. Šleháme je 2 – 3 minuty dokud neztuhnou, pak je přesuneme do mísy k ostatním surovinám. Osolíme, opepříme a vše vařečkou důkladně promícháme. Směs poté dáme do připravené zapékací nádoby a pečeme 35 – 40 minut na 180 – 185 °C. Jakmile bude nádivka upečená, vyjmeme ji z nádoby, nakrájíme na jednotlivé porce a podáváme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! ro ženy číslo 12 a na www.jimezdrave.cz.