Pozvánka na místa, kde se točila Policie Modrava: Šumava je liškový ráj
Už takhle je Šumava turistický ráj, lidé jezdí do míst, kde se natáčel seriál Policie Modrava. A vyrazit na houby v srdci Šumavy je v těchto dnech sázka na jistotu. Kam se člověk podívá, narazí na lišky. Skoro se vyplatí vzít si na ně kosu a hrábě. To tvrdí Eva Kolínová, která na ně chodí s maminkou. Naposledy jich nasbíraly celou přepravku.
„Netrvalo nám to ani tři hodiny. Couraly jsme mezi Modravou a Kvildou. Máme svá místa, kde jsou úplné koberce lišek. Stačí se jen sehnout a sbírat. S přepravkou vážily skoro dvanáct kilo,“ usmívala se Eva Kolínová z hotelu Modrava. Houby skončily v hotelové kuchyni, kde z nich kuchař Michal Krejčí připravil oblíbený liškový guláš, kulajdu a vyhlášenou místní specialitu – liškovou omáčku s karlovarským knedlíkem.
Ideální počasí
„V těchto dnech je ideální počasí pro jejich sběr. Na Šumavě poslední dva týdny dost pršelo a lišky začaly růst ve velkém. Začalo to košíkem, pak přišly na řadu plné koše. Lišky potřebují čistý vzduch, proto se jim u nás tak daří,“ poznamenala Eva, která chodí na houby několikrát týdně. Podle jejích slov si co nevidět přijdou na Šumavě na své všichni houbaři, protože za dveřmi je už hřibová sezona. „Zatím jsme jich našli jen pár, ale jak se oteplilo a lesy se vypařují, do týdne se to rozjede,“ lákala k návštěvě krásných lesů na jihu Čech Eva Kolínová.
Recept pro čtenáře Aha!
Lišková omáčka s karlovarským knedlíkem podle šéfkuchaře hotelu Modrava Michala Krejčího...
Potřebujete (na 4 porce): menší nadrobno nakrájenou cibuli, 30 – 50 g másla, 300 – 400 g čerstvých lišek, sůl, čerstvě mletý pepř, ½ lžičky drceného kmínu, 100 ml demi-glace nebo silného hovězího vývaru, 150 – 200 ml smetany ke šlehání (30% – 33%).
Postup: „Na másle pomalu dozlatova orestuji cibuli, přidám pokrájené lišky, lehce osolím a trošku podliju vodou. Dusím 10 až 15 minut, dokud nezměknou a nepustí šťávu. Ochutím solí, pepřem, drceným kmínem. Promíchám, přileju demi-glace a smetanu. Přivedu k varu a krátce povařím 2 –3 minuty, aby se omáčka spojila a lehce zhoustla. Odstavím a na závěr vmíchám nasekanou petrželku,“ popsal postup Michal Krejčí.
Karlovarský knedlík vařený v páře
Potřebujete (na 4 – 6 koulí): 5 rohlíků nakrájených na kostičky, 3 žloutky a bílky zvlášť, 100 ml mléka, sůl, pepř, ½ lžičky drceného kmínu, špetku strouhaného muškátového oříšku, 1 stroužek najemno nakrájeného česneku, 2 lžíce nasekané petrželky.
Postup: Do velké mísy dám nakrájené rohlíky, přidám žloutky a zaliji mlékem. Přidám sůl, pepř, drcený kmín, muškátový oříšek, česnek a petrželku. Promíchám a nechám chvíli nasáknout. Z bílků vyšlehám tuhý sníh a vmíchám ho do směsi. Z těsta vytvaruji kulaté knedlíky o průměru 6 – 8 cm. Knedlíky vařím v páře 20 – 25 minut. Pozor, nesundavat během vaření poklici, aby pára neunikla.