Co s víkendem? Do lesa pro kováře a klouzky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 19. června 2025

Svátek slaví Leoš, zítra Květa

Co s víkendem? Do lesa pro kováře a klouzky!

Kováři mají červené nohy, které při otlačení rychle modrají.
Kováři mají červené nohy, které při otlačení rychle modrají.  (Foto Pro Aha! – Jana Albrechtová)

O tři týdny později než loni, ale přesto jsme se dočkali. Hřibů kovářů jsou plné lesy a hlavičky z podhoubí začínají vystrkovat už i žluťoučcí klouzci. Do lesa vyrazila Jana Albrechtová na Kladensku. „Několik let po sobě jsou tam pro první nálezy ideální podmínky,“ vysvětluje úspěšná houbařka. Potvrzuje, že letos si hřibovité houby ve srovnání s minulými roky »přispaly«, ale zpoždění teď vehementně dohánějí.

Pořádně uvařit! Nalezené houby většinou rozdává lidem ze svého okolí, kteří se do lesa nedostanou. Kováři, první hřibovité houby sezony, jsou prý výjimka. „Ty jsou jen moje,“ směje se Jana. Uvařila bramboračku a houbový guláš. „Kováři potřebují trošku delší tepelnou přípravu a v těchto jídlech je to zaručeno,“ připomíná houbařka. Kováři patří mezi lahodné houby, syrové nebo nedovařené však mohou způsobit zažívací obtíže.

Víte že...

...všechny druhy klouzků jsou jedlé? Nejoblíbenější je klouzek sličný, kterého najdete především v blízkosti modřínů.

Staročeská kulajda s klouzky

Potřebujete: 300 g klouzků, 4 větší brambory, 2 uvařená vejce na tvrdo, 1 cibule, 1,5 l vývaru z kostí, 2 dl mléka, 2 dl sladké smetany, 2 lžíce nasekaného mladého kopru, 2 lžíce hladké mouky, 1bobkový list, 4 kuličky nového koření, kmín, sůl, pepř.

Postup: Houby očistíme a nakrájíme na kostky nebo plátky, vložíme do hrnce, přidáme nakrájené brambory na kostky, nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, kmín, sůl, vaříme doměkka. Poté vyjmeme bobkový list, nové koření, sladkou smetanu smícháme s mlékem, rozmícháme s hladkou moukou a vlijeme do polévky. Přidáme nasekaný kopr a krátce povaříme. Hotovou polévku zjemníme máslem, ochutíme octem, přisolíme, opepříme. Před podáváním vložíme čtvrtky vařených vajec.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry