Co s víkendem? Do lesa pro kováře a klouzky!
O tři týdny později než loni, ale přesto jsme se dočkali. Hřibů kovářů jsou plné lesy a hlavičky z podhoubí začínají vystrkovat už i žluťoučcí klouzci. Do lesa vyrazila Jana Albrechtová na Kladensku. „Několik let po sobě jsou tam pro první nálezy ideální podmínky,“ vysvětluje úspěšná houbařka. Potvrzuje, že letos si hřibovité houby ve srovnání s minulými roky »přispaly«, ale zpoždění teď vehementně dohánějí.
Pořádně uvařit! Nalezené houby většinou rozdává lidem ze svého okolí, kteří se do lesa nedostanou. Kováři, první hřibovité houby sezony, jsou prý výjimka. „Ty jsou jen moje,“ směje se Jana. Uvařila bramboračku a houbový guláš. „Kováři potřebují trošku delší tepelnou přípravu a v těchto jídlech je to zaručeno,“ připomíná houbařka. Kováři patří mezi lahodné houby, syrové nebo nedovařené však mohou způsobit zažívací obtíže.
Víte že...
...všechny druhy klouzků jsou jedlé? Nejoblíbenější je klouzek sličný, kterého najdete především v blízkosti modřínů.
Staročeská kulajda s klouzky
Potřebujete: 300 g klouzků, 4 větší brambory, 2 uvařená vejce na tvrdo, 1 cibule, 1,5 l vývaru z kostí, 2 dl mléka, 2 dl sladké smetany, 2 lžíce nasekaného mladého kopru, 2 lžíce hladké mouky, 1bobkový list, 4 kuličky nového koření, kmín, sůl, pepř.
Postup: Houby očistíme a nakrájíme na kostky nebo plátky, vložíme do hrnce, přidáme nakrájené brambory na kostky, nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, kmín, sůl, vaříme doměkka. Poté vyjmeme bobkový list, nové koření, sladkou smetanu smícháme s mlékem, rozmícháme s hladkou moukou a vlijeme do polévky. Přidáme nasekaný kopr a krátce povaříme. Hotovou polévku zjemníme máslem, ochutíme octem, přisolíme, opepříme. Před podáváním vložíme čtvrtky vařených vajec.