Tyto zimní varianty vás dostanou do kolen: Vánočně ochucená kávička
Zima udeřila a s ní i mrazivá rána! Máte už dost nudného espressa? Pak je čas na změnu! Víte, že káva může chutnat jako perníček, skořice nebo vánoční cukroví?
Sezonní dobroty
Tento trend se jmenuje sezonní latte a ovládá menu snad každé moderní kavárny. Základem je vždy silné espresso, horké mléko (často napěněné) a klíčový prvek: sirupy a koření. Nejoblíbenější je bezpochyby perníčkové latte (Gingerbread Latte), které kombinuje espresso s mlékem a sirupem chutnajícím po zázvoru a melase. Často se zdobí šlehačkou a posypem z drcených perníčků. Dalším hitem je skořicové cappuccino, kde skořice není jen posypem na pěně, ale je přímo v sirupu nebo se kávová směs vaří s celou skořicí. Osvědčená je také kombinace s karamelem a mořskou solí nebo přídavek peprmintového sirupu pro osvěžující pocit.
Perníčkové latte
POTŘEBUJETE: 1 dvojité espresso nebo 100 ml silné kávy, 200 ml mléka, 2 – 4 lžíce hotového kupovaného perníčkového sirupu do kávy, šlehačku a mletou skořici na zdobení.
POSTUP: Do hrnku nalijte perníčkový sirup (podle chuti) a zalijte horkou kávou. Promíchejte. Mléko ohřejte a napěňte (ručním šlehačem nebo v kastrůlku). Přelijte napěněné mléko do hrnku s kávou. Ozdobte šlehačkou a posypte skořicí. Pokud nemáte sirup, můžete použít med a špetku perníkového koření (mletý zázvor, skořice, hřebíček).
Skořicové cappuccino
POTŘEBUJETE: 1 dávka espressa (cca 30 ml) nebo 50 ml silné kávy, 150 ml studeného mléka (ideálně plnotučného), ½ čajové lžičky mleté skořice, 1 čajovou lžičku hnědého cukru nebo skořicového sirupu.
POSTUP: Připravte si dávku silného espressa a nalijte ji do šálku. Pokud používáte cukr nebo sirup, přidejte ho nyní a zamíchejte. Nalijte studené mléko do konvičky na šlehání, přidejte špetku mleté skořice (zbytek je na posyp). Mléko ohřejte a vytvořte bohatou, krémovou pěnu. Cílem je mít zhruba 1/3 mléka a 2/3 pěny (klasický poměr cappuccina). Pěnu nechte chvíli odstát, aby se mléko pod pěnou oddělilo. Nejprve pomalu nalijte do kávy horké mléko (pod pěnou). Poté lžící dozdobte silnou vrstvu mléčné pěny. Nakonec povrch pěny bohatě posypte zbylou mletou skořicí.
Peprmintová mokka
POTŘEBUJETE: 1 dávka espressa (cca 30 ml) nebo 50 ml silné kávy, 180 ml mléka, 1 polévkovou lžíci čokoládového sirupu (nebo rozpuštěné hořké čokolády), 1 – 2 čajové lžičky peprmintového sirupu (sirup s příchutí máty), šlehačku a drcené peprmintové bonbony (nebo čokoládové hoblinky) na ozdobu.
POSTUP: Do hrnku nalijte čokoládový sirup a peprmintový sirup. Přidejte horkou kávu a promíchejte, dokud se sirupy zcela nespojí. Mléko ohřejte, případně napěňte. Přelijte ohřáté mléko do kávové směsi. Ozdobte šlehačkou a posypte drcenými peprmintovými bonbony nebo čokoládou.
