Svěží salát s fazolkami a špenátem

POTŘEBUJETE: 100 g čerstvého zeleného chřestu 100 g čerstvého zeleného hrášku 100 g zelených fazolek 150 g brokolice 100 g čerstvého baby špenátu 50 g olivového oleje 15 g sezamových semínek
NA DRESINK: 15 g prolisovaného česneku 100 ml citronové šťávy 60 g olivového oleje 7 ml sójové omáčky s nižším obsahem soli pepř dle chuti
Nejprve smícháme všechny suroviny na dresink. Chřest oloupeme a odstraníme z něj dřevnaté části, kuličky hrášku vyloupeme, fazolky rozpůlíme, brokolici nakrájíme na malé kousky. Vše uvaříme v mírně osolené vodě po dobu 2 minut. Poté zeleninu zchladíme ledovou vodou, aby si uchovala barvu, a následně vysušíme utěrkou. V malé pánvi orestujeme dozlatova sezamová semínka. Směs zeleniny jemně smícháme s dresinkem, přidáme omytý a okapaný špenát a posypeme sezamovými semínky.
Tip Markéty Veverkové: „Zelená zelenina bych neměla chybět v jídelníčku, ať dětí či dospělých. Přímo překypuje vitamíny a minerálními látkami, například A, C a K, kyselinou listovou (B9), dále vápníkem, hořčíkem a železem. Dalším bonusem je obsah vlákniny, která je důležitá pro správné fungování trávení.“
Více receptů v tištěném APŽ číslo 21.