Mrkvová polévka se zázvorem

POTŘEBUJETE: 1 šalotku olej 500 g mrkve 400 ml plnotučného mléka 20 g čerstvého zázvoru sůl čerstvý pepř 1 lžičku citronové šťávy
Šalotku nakrájíme najemno a krátce osmažíme na pánvi s trochou oleje. Přidáme mrkev nakrájenou na menší kousky, vše zalijeme mlékem a vaříme, dokud nebude zelenina měkká. Uvařenou směs přelijeme do mixéru, přidáme zázvor a mixujeme, dokud nezískáme jemnou konzistenci polévky. V závěru dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a můžeme podávat.
Tip Markéty Veverkové: „Mrkvovo-zázvorová kombinace je vhodná celoročně, nejen na podzim. Jarní mrkev bývá obvykle sladší a jemnější než ta, která se sklízí zkraje podzimu, a pochutná si na ni určitě každý. Navíc tato oblíbená kořenová zelenina obsahuje mimo jiné i beta-karoten. Ten se v těle přeměňuje na důležitý vitamin A, který se podílí na mnoho biologických procesech v organismu."
Více receptů v tištěném APŽ číslo 21.