Dary podzimu: Ořechové brownies
POTŘEBUJETE: máslo na vymazání formy 250 g vysokoprocentní tmavé čokolády 150 g másla 3 vejce pokojové teploty 165 g třtinového cukru 75 g hladké mouky 2 lžíce neslazeného kakaového prášku ¾ lžičky kypřicího prášku 150 g vlašských nebo lískových ořechů (nasucho opražených) cukr moučku nebo kakao na poprášení (není třeba)
Předehřejeme troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vymažeme vyšší plech či formu o rozměrech 16 x 26 cm máslem. Dno spolu s delšími stranami vyložíme jedním kusem pečicího papíru. Čokoládu nalámeme a máslo nakrájíme do středně velké žáruvzdorné misky. Postavíme ji na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se voda nedotýkala dna misky. Za občasného míchání necháme máslo a čokoládu rozpustit dohladka. Sejmeme a necháme zlehka zchladnout. Vejce prošleháme vidličkou a přidáme je i s cukrem do čokoládové směsi. Prošleháme metličkou. Mouku, kakao a prášek do pečiva prosejeme do tekuté směsi a dobře promícháme. Ořechy opražíme nasucho v pánvi nebo na plechu v troubě rozehřáté na 180 °C a vmícháme do těsta. Vlijeme ho do připravené formy a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 – 40 minut. Necháme vychladnout ve formě. Pomocí přečnívajícího pečicího papíru vyjmeme brownies z formy. Nakrájíme na čtverečky a podáváme samotné nebo sypané moučkovým cukrem či kakaem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.