Dary podzimu: Jablečný štrůdl se zmrzlinou
POTŘEBUJETE: 2 listová těsta, 10 středně velkých jablek, 8 lžic krupicového cukru, 2 lžíce skořice, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů, máslo
Na zmrzlinu: 150 ml smetany ke šlehání, 5 lžic cukru moučka, 1 vanilkový pudink
Listová těsta rozválíme na dvě placky tloušťky cca 3 – 5 mm. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme na struhadle nebo v kuchyňském robotu. Pak k nim přidáme cukr a skořici a důkladně promícháme. Nakonec přidáme rozinky a ořechy a opět promícháme. Poté směs rozdělíme napůl a každou polovinu roztáhneme na jeden plát listového těsta. Z těsta zavineme štrúdly a položíme na plech vystlaný pečicím papírem. Každý štrúdl propícháme vidličkou a navrch dáme tři tenké plátky másla. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 –35 minut. Zmrzlinu připravíme smícháním smetany s cukrem, kterou vyšleháme, dokud neztuhne. Pak přidáme vanilkový pudinkový prášek a opět vyšleháme, dokud směs není homogenní. Vzniklou směs dáme do vaničky a do mrazáku alespoň na dvě hodiny.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.