Dary podzimu: Švestkový sorbet
POTŘEBUJETE: 1 kg švestek, 220 g cukru krystal, sůl, 3 lžíce limetové šťávy, 1 malý panák vodky
Omyté švestky rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme. Do hrnce nalijeme půl litru vody, přisypeme cukr a vaříme, dokud se úplně nerozpustí. Poté přidáme švestky a sůl. Zmírníme teplotu a vaříme asi 15 minut, až se voda zbarví dofialova a slupka se začne oddělovat od dužiny. Stáhneme z plotny a tyčovým mixérem ovoce důkladně rozmixujeme. Do úplně studené směsi přilijeme limetkovou šťávu a vodku, promícháme, přendáme do mrazuvzdorné nádoby a necháme zamrazit. Po půl hodině dobře promícháme metlou, měli bychom rozbít případné zmrazky. Během následujících tří hodin opakujeme alespoň šestkrát. Díky tomu bude sorbet krásně nadýchaný a nezmrzne v tvrdý kus ledu. Před samotným podáváním necháme, již bez úpravy, zamrazit alespoň na 8 hodin. Může podávat s nasekanými pistáciemi a strouhanou limetkovou kůrou, nebo například se strouhanou čokoládou a špetkou skořice.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.