Dary podzimu: Hruškový koláč plněný mandlemi

POTŘEBUJETE: 160 g hladké mouky, 70 g cukru, sůl, 110 g másla, 1 vejce
Na náplň: 50 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 160 g mletých mandlí, 3 hrušky
Na ozdobu: 1 lžíce mandlových plátků, cukr moučka
Mouku, cukr a špetku soli smícháme se studeným máslem. Vzniklá směs bude připomínat drobenku. Poté přimícháme vejce, propracujme, zabalíme do folie a dáme na 30 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hrušky očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na velmi tenké plátky. Těsto vyválíme, pomocí prstů vtlačíme do formy vymazané máslem, dno propíchneme na několika místech vidličkou a pečeme 15 minut. Mezitím si připravíme náplň: změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, promícháme a zapracujeme i mleté mandle. Plníme do upečeného korpusu, uhladíme a ozdobíme hruškami. Dáme péct na dalších 50, maximálně 60 minut. Po vychladnutí posypeme plátky mandlí a cukrem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.