Netradiční marmelády: Pomerančová se zázvorem
POTŘEBUJETE:
5 velkých pomerančů
30 g čerstvého zázvoru
1 citron
1 Želírovací cukr 2:1 Labeta
Omyté pomeranče přepůlíme a vymačkáme z nich šťávu tak, abychom získali 625 ml šťávy. Oloupaný zázvor nastrouháme najemno, případné smotky vláken, které při strouhání vznikly, odebereme. Pomerančovou šťávu a nastrouhaný zázvor smícháme s želírovacím cukrem, důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 – 5 minut. Přidáme trochu citronové šťávy, která marmeládu dochutí a také podpoří želírovací proces. Hotovou marmeládou plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.
Tip: Tři lžičky marmelády zalijte vroucí vodou a vychutnejte si sladký pomerančovo-zázvorový čaj.
Více receptů na marmelády najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 43.