Podzimní dobroty: Houbičky v oleji
POTŘEBUJETE:
300 g směsi lesních hub (příp. žampiony, houby shiitake či hlíva ústřičná)
2 lžíce másla
1 lžíci sójové omáčky Kikkoman
hrst dýňových semínek
petržel, libeček
100 ml rostlinného oleje
1 lžíci dýňového oleje
1 bobkový list
sůl a pepř
Očistíme houby a pak je nakrájíme na plátky nebo větší kostičky. Lesní houby můžeme připravovat společně. Pokud máme houby z obchodu, rozdělíme je do dvou misek a připravujte zvlášť, zde je uvedeno na příkladu shiitake a žampionů. Rozehřejeme lžíci másla v pánvi, necháme maličko zpěnit, přidáme pokrájené houby shiitake a podusíme doměkka. Měkké houby zakápneme sójovou omáčkou, stáhneme z ohně a necháme odpočinout. Na druhé pánvi rozpustíme zbylou lžíci másla, necháme ho zpěnit a opražíme na něm dýňová semínka, aby místy zezlátla. Přidáme plátky žampionů, zvolna je podusíme a necháme změknout. Mezitím nasekáme bylinky. Ty už jen vařečkou zapracujeme do směsi, až ji odstavíme z ohně. Z houbiček shiitake slijeme šťávu, kterou pustily. Houby z obou pánví přesuneme do sklenice. Nakonec promícháme rostlinný olej se lžící dýňového oleje, lžičkou soli, pepřem a bobkovým listem. Houby ve sklenici přelijeme tak, aby byly ponořené. Víčko zajistíme a po dvou dnech v chladu můžeme konzumovat.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.