Svatomartinské pečení: Martinské rohlíčky
POTŘEBUJETE:
450 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
80 g cukru
250 g měkkého tvarohu
7 lžic oleje
1 vejce a 1 bílek
asi 7 lžic vody
2 až 3 hrsti plátkových mandlí
Na nádivku:
200 ml mléka
250 g mletých ořechů
80 g mletých piškotů
70 g pískového cukru
30 g medu
1 až 2 lžíce rumu
Připravíme si ořechovou nádivku: mléko přivedeme těsně pod bod varu, vsypeme do něj ořechy a asi 5 minut prohřejeme. Poté vmícháme ostatní suroviny, po jedné minutě odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Ze všech surovin potřebných na rohlíčky (kromě plátkových mandlí) uhněteme těsto. Rozválíme ho, nakrájíme na větší trojúhelníky, doprostřed každého dáme část ořechové náplně a srolujeme od delší strany do tvaru rohlíku. Každý zahneme do podkovy a pod čistou utěrkou necháme zhruba 30 – 40 minut kynout. Pak pomašlujeme bílkem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C po dobu 20 minut.
Víéce receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.