Svatomartinské pečení: Makový závin
Na těsto:
1 lžičku krupicového cukru
120 ml mléka
15 g droždí
50 g moučkového cukru + na poprášení
500 g hladké mouky
100 g změklého másla + na vymazání plechu
100 g změklého sádla
2 vejce + na potření závinů
1 lžičku strouhané citronové kůry
špetku soli
1 sáček vanilinového cukru
Na náplň:
250 ml mléka
150 g mletého máku
4 lžíce krupicového cukru
mletou skořici a vanilkový cukr na ochucení
2 lžíce mletých mandlí
2 – 3 lžíce rumu
mleté piškoty na zahuštění
Nejprve si nachystáme těsto na závin. Rozpustíme cukr ve vlažném mléce, pak přidáme droždí. Hned vmícháme do zbylých ingrediencí, vypracujeme těsto a necháme kynout asi půl hodiny. Mezitím svaříme mák v mléce se 2 lžícemi cukru a necháme vychladnout. Vmícháme skořici, zbylý cukr, mandle a rum. Aby byla náplň hutná, zahustíme ji mletými piškoty. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a každý vyválíme na obdélník o rozměrech asi 30 × 35 cm. Potřeme náplní a pevně zabalíme. Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Plech vyložíme papírem na pečení, záviny potřeme rozšlehaným vejcem, rozložíme na plech, dáme do trouby a pečeme asi 30 minut dozlatova. V troubě necháme zcela vychladnout, až poté vyjmeme. Přikryté záviny uložené v chladu vydrží dlouho vláčné. Krájíme na plátky až před podáváním a servírujeme pocukrované.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.