Svatomartinské pečení: Bábovka s jablky a ořechy
POTŘEBUJETE:
100 g hrubě namletých vlašských ořechů
150 g nastrouhaných jablek
1 hrnek hnědého cukru
1 lžíci kypřícího prášku do pečiva
1 hrnek polohrubé mouky
4 vejce
100 ml mléka
½ hrnku oleje
máslo a hrubou mouku na vymazání formy
Troubu předehřejeme na 170 °C. Ve větší míse rozšleháme vejce, přidáme mléko, olej a vše promícháme. Do směsi přidáme nastrouhaná jablka a hrubě pomleté vlašské ořechy. V jiné míse smícháme sypké suroviny: mouku, prášek do pečiva a hnědý cukr. Sypké suroviny postupně vmícháváme do tekuté směsi. Vznikne těsto, které nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Tu dáme ihned péct, přibližně na hodinu. Pro kontrolu zapíchneme do bábovky špejli: pokud ji vyndáme suchou, je bábovka již hotová. Upečenou ji vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme zchladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.