Podzimní dobroty: Nakládané uzené šproty
POTŘEBUJETE:
200 g uzených šprotů v oleji
1 menší bílou cibuli
1 menší šalotku
2 větší stroužky česneku
1 vyzrálé rajské jablíčko
špetku zauzené chilli papriky
100 ml rostlinného oleje
1 snítku rozmarýnu
čerstvě namletý černý pepř
Očištěné šproty můžeme a nemusíme zbavit hlaviček. Oloupeme česnek i cibuli a nakrájíme je na plátky. Rajče rozkrájíme na měsíčky. Do rendlíku kápneme lžičku oleje a necháme rajče na mírném ohni trochu změknout. Do sklenice střídavě vrstvíme šproty, plátky cibule a šalotky, česnek a okapaná rajčata. Každou vrstvu mírně zasypeme solí a zauzenou pikantní paprikou. Na závěr do sklenice dáme snítku rozmarýnu. Šťávu, kterou rajče pustilo, smícháme se 100 ml oleje a zalijeme obsah sklenice tak, aby byl pod hladinou ochuceného oleje. Uzavřenou sklenici uchováváme v lednici, nejdéle týden.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.