Podzimní dobroty: Britské chutney
POTŘEBUJETE:
1 lžičku másla
1 lžíci třtinového cukru
1 lžíci melasy (nebo medu)
šťávu ze čtvrtky citronu
2 lžíce balzamiko octa
2 lžíce rajského protlaku
1 lžičku škrobu
špetku soli
čerstvě namletý pepř
V rendlíku si rozpustíme máslo, vsypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Jakmile cukr zhnědne, přidáme melasu nebo med, šťávu z citronu, balzamikový ocet a promícháme. Přidáme protlak a za stálého míchání i škrob rozmíchaný s pár lžícemi vody. Provaříme na hladkou emulzi, škrob potřebuje jen asi minutu. Rendlík sundáme z plotny, směs osolíme a opepříme, ještě jednou promícháme a necháme vychladnout. Uzavřeme do skleničky a uchováváme v chladnu. Tato výrazná sladkokyselá omáčka se hodí ke grilovanému masu či zelenině nebo jako marináda na pečená žebra.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.