Svatomartinské pečení: Lívance s opilými švestkami
POTŘEBUJETE:
Na těsto:
1 ¼ hrnku polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečení
0,5 lžičky soli
2 lžíce třtinového cukru
1 hrnek rostlinného mléka
1/4 hrnku vody
1 lžíci oleje
vanilku
Na omáčku:
asi 20 švestek
1 lžíci rumu
1 lžičku cukru
vanilku
V míse smícháme suché suroviny: mouku, prášek do pečení, cukr a sůl. V další misce promícháme mléko s olejem, vodou a vanilkou. Pozor: směs se kvůli odlišné hustotě kapalin nespojí! Do mísy se suchými ingrediencemi vmícháme metličkou pomalu tekutou směs. Pečlivě promícháme a asi 5 minut necháme uležet. Mezitím připravíme směs ze švestek: asi 20 švestek odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme je do menšího hrnce a podlijeme 150 ml vody, lžící rumu, lžičkou cukru a 10 kapkami vanilky. Směs na středním plameni přivedeme k varu a počkáme, až se téměř vypaří voda, švestky se tzv. opijí a zkaramelizují. Pánev pomašlujeme olejem a lívance pečeme na středním plameni. Když se začnou tvořit na jejich povrchu bublinky, otočíme je a opečeme z druhé strany. Lívance servírujeme polité připravenou omáčkou ze švestek.
Více receptů najdete v tišrtěném Aha! pro ženy číslo 45.