Svatomartinské pečení: Svatomartinské koláče
POTŘEBUJETE (na cca 20 koláčků):
500 g hladké mouky
špetku soli
2 žloutky
1 vece + na potření
42 g droždí
200 – 250 ml mléka
180 ml husího sádla
rozpuštěné máslo na potření
pár kapek rumu
Na náplň:
400 g povidel (případně makovou nebo tvarohovou náplň)
oloupané mandle a rozinky na ozdobu
Na drobenku:
150 g másla
100 g cukru krupice
150 g hrubé mouky
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme cukr, žloutky, vejce a rozdrobené droždí. Přilijeme mléko a nakonec rozpuštěné vlahé sádlo. Z těchto surovin vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Poprášíme ho moukou a necháme asi 40 minut kynout. Těsto poté na pomoučeném vále ještě jednou řádně propracujeme. Oddělíme z něj 20 menších kuliček a každou roztlačíme dnem sklenky, aby vznikl důlek na náplň. Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčky potřeme rozmíchaným vejcem, naplníme povidly nebo jinou náplní, ozdobíme půlkami mandlí či rozinkami, posypeme drobenkou promíchanou z uvedených surovin a pečeme, až okraje koláčků zezlátnou. Ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem, které jsme smíchali s rumem. Vychladlé koláčky poprášíme moučkovým cukrem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.