Velikonoce: Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami

POTŘEBUJETE: 2 šalotky nebo 1 cibuli 1 stroužek česneku 1 střední bramboru 2 lžíce olivového oleje 1 snítku tymiánu ½ lžičky kuliček černého pepře 2 kuličky nového koření 100 ml suchého bílého vína 1 l zeleninového vývaru 500 g mladé cukety 100 ml smetany ke šlehání 1 svazek ředkviček 2 hrsti rukoly sůl
NA OLEJ: 1 hrst hladkolisté petržele 8 lžic extra panenského olivového oleje
Šalotku, nebo cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a naporcujeme na tenké plátky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme šalotku nebo cibuli, opékáme ji 2 minuty, přidáme česnek, brambory, tymián, pepř a nové koření. Společně restujte na středním stupni 1 minutu a zalijeme vínem. Ztlumíme teplotu a necháme víno vyvařit. Poté zalijeme vývarem, necháme dojít k varu a vsypeme omytou, na kostičky nakrájenou cuketu i se slupkou. Vaříme cca 5 minut, dokud cuketa nezměkne. Přilijeme smetanu, povaříme další 2 minuty a rozmixujeme na hladký krém. Dle chuti osolíme. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na tenké plátky, rukolu omyjeme a vyklepeme z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujeme s olivovým olejem dohladka. Při servírování polévku ozdobíme ředkvičkami a rukolou a zakápneme petrželovým olejem. Tip: K polévce ladí více kořenité víno, tedy Sauvignon, Mülleru Thurgau či suchá Pálava.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 13.