Velikonoce: Jidáše

POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto 340 ml mléka 1 kostku droždí 70 g krupicového cukru 2 žloutky 1 lžičku citronové kůry 160 g změklého másla špetka soli
NA POTŘENÍ: 4 lžíce rumu 2 lžíce medu 50 g rozpuštěného másla
Mléko ohřejeme na pokojovou teplotu a rozdrobíme do něj droždí. Vmícháme vrchovatou lžíci cukru a vrchovatou lžíci mouky. Mísu s mlékem zakryjeme utěrkou a dáme odstát na teplé místo na 20 minut. Když je kvásek hotový, přidáme k němu všechny zbylé suroviny na těsto a vypracujeme pružnou hmotu. Mísu s těstem zakryjeme potravinovou fólií a necháme kynout na teplém místě do dvojnásobného objemu. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukama propracujeme. Odkrajujeme z něj kousky a z každého vyválíme váleček, ze kterého vytvoříme šneky, smotané copánky a další tvary připomínající provaz. Upletené jidáše necháme ještě 15 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem a poté je pečte v troubě předehřáté na 170°C asi 15 minut dozlatova. Než se upečou, připravíme si směs na potírání, a to tak, že smícháme rozpuštěné máslo, rum a med. Horké jidáše ihned po vyjmutí z trouby štědře potřeme medovou směsí.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 13.