Vánočky: Pudinková
POTŘEBUJETE: 500 g polohrubé mouky 250 g hladké mouky + na vál 1 balíček pudinku s pravou vanilkou 100 g moučkového cukru 1 balíček vanilkového cukru 2 balíčky sušené citronové kůry 150 g másla 1 vrchovatou lžičku soli 42 g droždí 5 žloutků 330 ml mléka 5 lžic rumu 100 g zlatých rozinek rum na naložení 100 g kandované pomerančové kůry 100 g nahrubo nasekaných oloupaných mandlí 1 rozšlehaný bílek na potření mandlové lupínky na ozdobení
Den předem propláchneme rozinky, nasekáme je a zalijeme rumem. Do mísy kuchyňského robotu prosejeme mouku, doprostřed nalijeme trochu vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Ve zbytku mléka rozšleháme moučkový a vanilkový cukr, sůl a žloutky, máslo rozpustíme. Jakmile v míse vzejde kvásek, vlijeme do mísy vlažné mléko a rozpuštěné teplé máslo, přidáme zbylé suroviny, vypracujeme měkké těsto a necháme je vykynout. Na pomoučeném vále do něj přidáme scezené rozinky, kandovanou pomerančovou kůru a mandle a všechno důkladně zapracujeme rukama do těsta. Těsto rozdělíme na poloviny na dvě vánočky. Uděláme válečky a spleteme dvě vánočky. Při sestavování potíráme bílkem, na závěr celou vánočku potřeme bílkem, posypeme mandlovými lupínky a necháme ještě chvíli kynout. Troubu rozpálíme na 200°C a vánočky při této teplotě pečeme po dobu 10 minut. Potom teplotu snížíme na 160°C a ještě 30 minut dopékáme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 51-52.