Velikonoce: Preclíky

POTŘEBUJETE: NA TĚSTO: 20 g čerstvého droždí 210 ml vody 450 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto + na podsypání 50 ml mléka 50 g másla pokojové teploty 10 g soli rostlinný olej na vymazání plechu
NA POTŘENÍ: 1 žloutek 1 lžíci mléka hrubou mořskou sůl na posypání
V misce smícháme 10 g droždí s 40 ml vody a přimícháme 30 g mouky. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě zrát dvě hodiny. Vlažné mléko a 170 ml vody nalijeme do robotu, přidáme zbytek rozdrobeného droždí, kvásek, máslo a sůl a mícháme na střední rychlost asi 10 minut. Vzniklé těsto, které by mělo být spíše tužší, vyklopíme na vál posypaný moukou a vytvarujeme do bochánku. Ten zaryjeme čistou utěrkou a necháme odstát na teplém místě asi 30 minut, dokud se jeho objem nezdvojnásobí. Následně ho opět vytvarujeme do bochánku a dáme zrát na dalších 30 minut. Poté ho rozválíme do válečku a rozdělíme na 12 stejných dílů, ze kterých tvarujeme kuličky. Každou kuličku vyválíme na 45 cm dlouhý váleček tloušťky palce, širší uprostřed, užší na koncích. Ten ohneme do tvaru podkovy, křížem přehneme a vytvarujeme preclík. Na vále posypaném moukou necháme připravené preclíky 10 minut odpočinout. V hrnci přivedeme vodu k varu, stáhneme teplotu a necháme mírně vařit. Preclíky po 2 – 3 kusech vložíme do vroucí vody, stáhneme plamen na minimum a mírně povaříme 1 minutu. Předvařené preclíky vyjmeme z vody, osušíme a položíme na plechy vymazané olejem. Potřeme je žloutkem rozmíchaným v mléce, na nejsilnější straně je lehce nařízneme ostrým nožem a vrch posypeme solí. Vložíme do trouby předehřáté na 190°C a pečeme cca 25 minut do tmavě zlaté barvy. Preclíky necháme vychladnout na mřížce.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 13.