Velikonoce: Velikonoční sušenky
POTŘEBUJETE: 300 g hladké mouky 200 g másla 100 g moučkového cukru 2 žloutky 2 lžičky vanilkového extraktu 1/2 lžičky prášku do pečiva špetka soli
Na polevu: 3 bílky 400 g moučkového cukru 1 lžička citronové šťávy gelové potravinářské barvy
Všechny suroviny dáme do mísy a postupně vypracujeme soudržné těsto. Nejprve rozdrobíme kostky másla na drobenku, poté prohněteme rukama, aby byly suroviny spojené. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme odležet do lednice cca na hodinu. Bílky vložíme do mísy a přidáme citronovou šťávu. Metlou na sníh chvíli prošleháme. Přidáme cukr a promícháme. Správnou konzistenci upravíme buď přidáním cukru navíc nebo naopak povolením polevy citronovou šťávou. Pokud budeme používat barvy, rozdělíme polevu do misek. Přikápneme pár kapek barvy a důkladně rozmícháme. Odleželé těsto necháme chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu rozválíme na plát silný 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujeme s pomocí vykrajovátka jednotlivé tvary. Ty rozložíme na plech s mírnými rozestupy a dáme péct do trouby rozehřáté na 160 °C. Pečeme dorůžova 10 až 15 minut. Hotové sušenky necháme zcela vychladnout. Poté nejprve naneseme podkladovou vrstvu polevy. Necháme alespoň 30 minut zaschnout a pokračujeme zdobičkou v kreslení vzorů.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 13.