Sladký, zdravý, osvěžující: Takový je domácí bezinkový sirup od Magdy z Klobouk u Brna!
Ideální nápoj do horkých jarních dní přčipravíte z domácího bezinkového sirupu. Vyražte do přírody, nasbírejte sněhobílé květy a ochutnejte kousek přírody!
JAK NA TO:
1. Převaříme vodu s kyselinou citronovou (na 3 l vody cca 40 g kyseliny). Po vychladnutí do vody ponoříme rozkvetlé oklepané bezinkové květy. Přidáme na kolečka nakrájený pomeranč, citron a snítky máty. Přikryté utěrkou necháme 24 hodin v chladu uležet.
2. Potom přes plátno sirup přecedíme do hrnce, vymačkáme i květy, zahřejeme rozpustíme cukr (na 1 litr 1 kg cukru, ale můžeme dát míň).
3. Horký hotový sirup nalijeme do vysterilizovaných lahví a obrátíme víčkem dolů do vychladnutí (do druhého dne).
4. Skladujeme v chladnu a temnu. Pro používání po otevření sklenice sirup přeléváme do prak tičtější lahve, kterou pak uchováváme v ledničce.