Velikonoční recepty: Bramborová polévka s vařeným vejcem
POTŘEBUJETE:
5 středně velkých brambor
5 vajec natvrdo
1 cibuli
2 středně velké mrkve
1 ½ l zeleninového vývaru
3 lžíce hladké mouky
1 lžičku mleté sladké papriky
6 lístků bobkového listu
sůl
mletý pepř
olej
máslo
4 snítky petržele
100 g zakysané smetany
Olej rozehřejeme na hlubší pánvi, přidáme najemno nakrájenou cibulku a orestujeme dosklovata. Pak přidáme brambory a mrkev nakrájené na menší kousky, pár minut restujeme, přidáme mouku a zhruba dvě minuty promícháváme na mírném ohni. Směs přesypeme do hrnce, posypeme paprikou a zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, dobře promícháme a dáme na mírný oheň vařit a přidáme bobkový list. Jakmile se začne polévka vařit, přidáme najemno nadrobené žloutky a cca 15 minut vaříme. Nakonec do polévky dáme najemno nakrájené bílky, povaříme ještě 5 minut. Hotovou polévku doladíme najemno nasekanou petrželí a zakysanou smetanou. Polévku dobře promícháme a můžeme podávat. Milovníci masa mohou v závěru vaření přidat klobásu nakrájenou na kolečka.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 15.