Zdravé Velikonoce: Sváteční mazanec bez mléka i vajec
POTŘEBUJETE:
500 g hladké mouky
200 ml rostlinného mléka nebo vody
100 g rostlinného tuku na pečení
100 g cukru
50 až 100 g rozinek a kandovaného ovoce
1 kostku droždí
špetku soli
Nejprve spaříme rozinky. Pak si smícháme ve vlažném mléce droždí s trochou cukru a mouky. Kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, sůl, zbytek cukru, rozpuštěný margarín a přidáme k tomu i kvásek. Vypracujeme hladké tuhé těsto. Přisypeme rozinky a kandované ovoce a znovu prohněteme. Vytvarujeme bochánek, který přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Po vykynutí znovu propracujeme, vytvarujeme bochánek a znovu ho necháme zhruba 20 minut vykynout. Před pečením a během něj můžeme mazanec potírat rozpuštěným margarínem na pečení. Můžeme také dle chuti posypat plátky mandlí. Pečeme na 180 °C přibližně 40 – 60 minut. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.
Více zdravých receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.