Zdravé Velikonoce: Mrkvový dort bez lepku
POTŘEBUJETE:
450 g mandlové mouky
400 g mrkve
250 g třtinového cukru
125 ml slunečnicového oleje
5 vajec
80 g uvařené quinoy
60 g pekanových ořechů
60 g sušených brusinek
1 lžičku mletého zázvoru
½ lžičky mletého hřebíčku
1 lžičku mleté skořice
2 lžičky prášku do pečiva
máslo na formu
Na krém:
500 g čerstvého sýra (Philadelphia)
šťávu z ½ citronu
125 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, ořechy nasekáme. Do mísy dáme nastrouhanou mrkev, mandlovou mouku, olej, koření, prášek do pečiva, uvařené quinou, ořechy a brusinky. Vařečkou směs dobře promícháme, přilijeme našlehaná vejce s cukrem a opatrně smícháme. Těsto nalijeme do vymazané formy, uhladíme a vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme 70 minut, zkusím raději špejlí. Korpus necháme vychladnout. Připravíme krém – sýr vyšleháme s cukrem, citronovou šťávou a ušlehanou šlehačkou. Dort rozřízneme podélně, slepíme částí krému, přiklopíme a zbytkem potřeme povrch dortu. Ozdobíme dle fantazie.
Více zdravých receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.