LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLY: Ochutnejte Posázaví i Bernounsko!
Posázaví inspirovalo nejen malíře Josefa Ladu, ale i trampy a vodáky, pro které je tento region téměř domovem. Vznikly tu chatové osady, místní lesy jsou rájem houbařů a milovníků přírody. V Posázaví se rovněž dochovala řada vodních mlýnů. Beroun zase proslul hrnčířskou výrobou. Příznačná je pro tuto oblast červená keramika s bílými motivy. Kraj nabízí přírodní i historické památky.
POSÁZAVÍ: Kraj vodáků a trampů
* V obci Kunovice navštivte zámek Berchtold, kde jsou k vidění myslivecké trofeje, staré mapy a nejkrásnější poštovní známky ze světa i z Čech. V zámecké zahradě se nachází výstava Dětský ráj, která obsahuje miniaturní modely vybraných českých hradů a zámků a postavičky skřítků. Otevřeno je denně od 10 do 16 hodin. Vstupné do zámku i zahrady stojí 160 korun.
* Dále si zajeďte do muzea venkova v Kamberku. Uvidíte tam rekonstrukci původní školní třídy s dobovým vybavením, selskou jizbu i ukázky staré zemědělské techniky. Přijít můžete kdykoli po předchozí telefonické domluvě.
* Aniž byste si sjeli alespoň jeden úsek Sázavy, z tohoto kraje neodjíždějte. V současnosti je sjízdná část ze Stvořidel až do Čerčan. Půjčovny lodí nabízejí kompletní servis. Půjčovné za kánoe na den se pohybuje okolo 400 korun.
UHLÍŘINA
Jedná se o tuhé nočky, které se podávaly posypané špekem a kmínem s kyselou okurkou. Jídlo zasytilo na dlouhou dobu a nebylo na něj potřeba tolik surovin.
POTŘEBUJETE:
✔ 300 g hladké mouky
✔ 3 vejce
✔ sůl
Na posypání:
✔ 100 g špeku
✔ 2 cibule
✔ 800 g ve slupce vařených brambor
✔ sůl
✔ kmín
1. Smícháním mouky, vejce, soli a trochy vody si připravíme těsto na noky. Necháme půl hodiny odpočinout, poté lžící tvoříme kuličky, které vaříme v osolené vodě. Když jsou tuhé, vodu scedíme.
2. Špek si nakrájíme na kostičky a vypečeme jej na pánvi. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a kmín. Smažíme dozlatova.
3. Do směsi vmícháme na plátky pokrájené brambory, noky dosolíme a promícháme.
BEROUNSKO: Po stopách hrnčířů
* Solvayovy lomy je název skanzenu a muzea dobývání vápence a nachází se mezi obcemi Bubovice a Svatý Jan pod Skalou. Při prohlídce uvidíte nejprve dobové vybavení, které bylo pro horníky nezbytné, a potom se vláčkem vypravíte na obhlídku lomů a štoly. Otevřeno je od úterý do pátku od 11 do 15.30, v sobotu a neděli pak od 11 do 16. Vstupné stojí 60 korun.
* Jeden z nejkrásnějších pohledů se vám naskytne během procházky do lomů Velká a Malá Amerika. Chodí se sem z obce Mořina po žluté turistické trase, která končí nedaleko hradu Karlštejn.
* V Berouně můžete kromě rozhledny, Medvědária či aquaparku navštívit také Muzeum berounské keramiky. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 10. a 17. hodinou. Vstupné 40 korun.
BEROUNSKÉ KOLÁČE
Jde i běžné kynuté těsto. Berounské koláče jsou oboustranně plněné. Pekaři je hotové věšeli na nit, aby každý viděl náplň z obou stran. Příprava je náročná, stojí ale za to!
POTŘEBUJETE:
✔ 1 kg hladké mouky
✔ 250 g cukru
✔ 300 g másla
✔ 500 ml mléka
✔ 5 žloutků
✔ 6 g droždí
✔ sůl
✔ citronovou kůru
✔ vanilku
✔ sádlo na potření
Na nádivku:
✔ 1 hrnek mletého máku
✔ 1 hrnek mléka
✔ skořice
✔ ½ sáčku vanilkového cukru
✔ med
✔ švestková povidla
1. Smícháním droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a půl hrnku mléka připravíme kvásek.
2. Mouku nahřejeme, aby těsto dobře kynulo, smícháme ji s máslem, zbytkem mléka, žloutky a solí. Přidáme vykynutý kvásek, citronovou kůru a vanilku, vypracujeme těsto a necháme vykynout.
3. Z těsta tvoříme malé bochánky, které necháme pod utěrkou kynout.
4. Mák povaříme v mléce asi 15 minut, do uvařené směsi přidáme vanilkový cukr a dle chuti med, dobře promícháme.
5. Do nakynutých bochánků vytvoříme dlaní důlek, okolky pomažeme rozpuštěným sádlem a koláčky naplníme makovou nádivkou. Kulatým nožem koláčky přetočíme na plech vyložený pečicím papírem plněním dospodu. Necháme chvíli vykynout.
6. Obdobně postupujeme při plnění druhé strany koláčků. Nepoužíváme ale makovou nádivku, ale švestková povidla. Koláčky zdobíme drobenkou nebo mandlemi a pečeme v teplé troubě při 160 °C dozlatova.