Malý "tahák", jak na hemoroidy a kdy vyrazit k lékaři
Někdy se jim říká také „křečové žíly v konečníku“. Hemoroidy postihují 4krát častěji ženy než muže. Během života se s nimi setká až polovina lidí. Většina vyzkouší vše možné (přípravky z lékárny, sedací koupele z dubové kúry), jen aby nemusela k lékaři. To ale může být chyba...
Hemoroidy jsou rozšířenými uzlovými žílami na stěně konečníku a jde o určitou obdobu křečových žil. Stejně jako ony patří mezi chronická žilní onemocnění. Hemoroidální pleteně jsou přirozenou součástí řitního kanálu. Když ale zbytní do podoby uzlů, začínají problémy. A protože příznaky (bolest, krvácení při stolici, tlak, svědění, zduření i výtok z konečníku) mohou být velmi podobné jako u rakoviny tlustého střeva, je lepší návštěvu odborníka neodkládat.
Proč vznikají?
Hlavní příčinou hemorodidů je chronická zácpa a zvýšený stah řitního svěrače. Zatímco ten je dán hlavně tělesnou stavbou, na vzniku zácpy se podílí konzumace stravy s nízkým podílem vlákniny. Potíže zhoršují dráždivé potraviny a koření, příliš kávy a alkoholu. Velkou roli hraje dědičnost. Hemoroidy se vyskytují ve čtyřech stádiích. Zatímco v prvním postačí konzervativní léčba venofarmaky, u druhého se doporučuje ambulantní podvázání (Barronova ligatura), u čtvrtého je nutný chirurgický zákrok a hrozí trombóza.
Wlasta Hlinková, vedoucí výroby produktů Lifefood
„Mažte se kokosovým olejem!“
Co jíst, pokud nás trápí hemoroidy?
„Na hemeroidy i na křečové žíly doporučuji pochutiny, které obsahující rutin, například pohanku. Vhodná je i raw strava. Skvělé jsou goldenberries, plody mochyně peruánské, zdroj mnoha vitaminů či Zelánky obsahující kvašené zelí. To je typická zimní potravina a zdroj vlákniny, skvělá prevence zácpy, která může vést spolu s nekvalitní žilní stěnou ke vzniku hemoroidů.“
Je ještě nějaká osvědčená prevence vzniku hemoroidů?
„Doporučila bych zevně po stolici a po očistě konečníku namazat „inkriminovaný otvor“ kokosovým olejem. Ke kvalitnímu vyprazdňování a dobrému stavu cév přispěje i konzumace vícenenasycených mastných kyselin omega 3,6,9 ve správném poměru, lněné, konopné a chia semínko. Ale hlavně je důležitý dostatečný přísun kvalitní vody, šťavnatého ovoce, plodové a listové zeleniny a pohyb.“