ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ: Vyberte si některý ze tří bezlepkových receptů!
Problémy s nesnášenlivostí lepku trápí stále více lidí. Pokud k nim vy nebo vaši blízcí také patříte, není důvod proč se na svátky ochuzovat o sladké dobroty. Chutné cukroví se dá totiž vyrobit i z čistě bezlepkových surovin. Následující recepty navíc potěší i všechny, kteří si chtějí udržet linii. Jsou totiž bez cukru!
OD FOODBLOGGERKY BÁRY ČAPKOVÉ
1. Linecké hvězdičky
POTŘEBUJETE:
✔ 50 g kokosové mouky
✔ 60 g pohankové mouky
✔ 40 g jablečné přesnídávky bez přidaného cukru
✔ stévie nebo jiné sladidlo
✔ domácí marmeláda
Smícháme prosátou kokosovou a pohankovou mouku. Přidáme vejce a jablečnou přesnídávku. Dosladíme dle chuti stévií, jiným stolním sladidlem nebo třtinovým cukrem. Zpracujeme pevné těsto, které obalíme potravinovou folií a necháme nejlépe do druhého dne odležet v lednici. Z těsta vyválíme tenkou placku a vykrajujeme tvary. Pečeme při 180°C přibližně 10 minut. Po vychladnutí k sobě tvary slepujeme domácí marmeládou.
Tip!: Aby se nám při válení těsto nelepilo na váleček, necháme je zabalené v potravinové fólii.
2. Kuličky Raffaelo
POTŘEBUJETE:
✔ 60 g instantní rýžové kaše
✔ 200 ml vody
✔ 20 g strouhaného kokosu
✔ 80 g tvarohového sýru Gervais
✔ 20 g kokosové mouky
✔ stévie nebo jiné sladidlo
Na dozdobení: ✔ kokos ✔ vyloupané mandle
JAK NA TO:
Z rýžové instantní kaše, vody a sladidla (nebo medu či třtinového cukru) uvaříme hustou kaši. Necháme zchladnout. Po vychladnutí do směsi přimícháme strouhaný kokos, Gervais a kokosovou mouku. Zpracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odpočinout do ledničky. Mandli obalíme ztuhlým těstem a vytvoříme malé kuličky, které následně obalíme v kokosu. Skladujeme v neprodyšné nádobě v lednici.
Tip!: Kuličky můžeme namísto kokosu obalit v kakau či nasekaných oříšcích!
OD NAŠÍ REDAKTORKY NIKOLY
3. Chia čokoládové sušenky
POTŘEBUJETE:
✔ 200 g vyloupaných mandlí
✔ 190 g lískových oříšků
✔ 75 ml vody
✔ 200 g pohankové mouky
✔ 100 ml javorového sirupu
✔ 5 vypeckovaných datlí
✔ 6 polévkových lžic kakaa
✔ 3 polévkové lžíce chia semínek
✔ 2 lžíce kokosového či olivového oleje
JAK NA TO:
V kuchyňském robotu umixujeme mandle s lískovými oříšky na jemnou moučku. K oříškům přidáme ostatní ingredience a opět mixujeme, dokud nevznikne hladké těsto. Na pečící plech klademe stejně velké kuličky, které dlaní splácneme tak, aby byly všechny sušenky stejně tenké. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 20 minut, dokud těsto neztuhne a sušenky nezezlátnou. Hotové sušenky necháme vychladnout a skladujeme je v neprodyšné nádobě.
Tip!: Jednotlivé sušenky k sobě můžete slepit arašídovým máslem!
Více tipů na zdravé cukroví najdete ZDE >>>