ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ: Vyzkoušejte nejlepší recepty raw kuchyně!

V kategorii raw nebo-li syrové stravy (tedy té, která projde tepelnou úpravou na maximálně 42°C), lze najít i různé sladké dobroty. Jejich základem jsou ořechy, sušené ovoce, vanilka či kakao, které jsou pro Vánoce typické. Nenechte se odradit delším postupem, raw »vaření« je mnohem jednodušší, než to na první přečtení vypadá. Cukrovinky připravujte krátce před Štědrým dnem. Jejich trvanlivost řešit nemusíte, jsou tak dobré, že se rozhodně nezkazí.
Z KNIHY RAW PRO ZDRAVÍ A KRÁSU:
Mandlové cupcaky dvakrát jinak
POTŘEBUJETE:
Na těsto:
✔ 300 – 450 g šálky jemně strouhané karotky
✔ 200 g datlí medjool
✔ 150 g vlašských ořechů
✔ 1 lžíci vanilkového extraktu
✔ kůru z 1 bio citronu
✔ kůru z 1 bio pomeranče
✔ šťávu z ½ citronu
✔ šťávu z ½ pomeranče
✔ špetku soli
Na čokoládový krém:
✔ 2 velká zralá avokáda
✔ 160 g javorového sirupu
✔ 45 g kakaa
✔ 1 lžičku vanilkového extraktu
✔ 1 lžičku citronové šťávy
✔ špetku mořské soli
Na světlý krém:
✔ 300 g kešu
✔ šťávu z 1 citronu
✔ 1 lžíci vanilkového extraktu
✔ 2 lžíce kokosového oleje
✔ 4 – 5 datlí medjool
JAK NA TO:
Vlašské ořechy i kešu předem namočíme, nejlépe přes noc, a pak prosušíme v sušičce (případně v horkovzdušné troubě, ale pouze na 42°C). Není to zbytečný krok, v oříšcích tak aktivujeme enzymy, které usnadňují trávení a umožňují, aby vitamíny a minerály v nich obsažené dokázalo naše tělo lépe využít. Karotku, datle, šťávu a kůru z citrusů a sůl společně rozsekáme v robotu. Vlašské ořechy nastrouháme najemno a vmícháme je do základu na cupcaky. Ořechy už v robotu nesekáme, nastrouhané těstu dodají nadýchanější strukturu. Těstem naplníme košíčky na cupcaky a necháme 30 minut tuhnout v lednici.
Vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme avokádo. Umixujeme ho s javorovým sirupem, kakaem, vanilkovým extraktem, citronovou šťávou a špetkou soli na hedvábně jemný krém. Světlý krém umixujeme z kešu, citronové šťávy, vanilkového extraktu, kokosového oleje a datlí. Krémy přesuneme do cukrářských sáčků s libovolnou špičkou a naneseme na dortíčky. Světlé cupcaky odložíme do mrazáku, krém je poměrně měkký a hůř drží tvar. Avokádový krém drží o něco líp a bude mu stačit pobyt v lednici. Před podáváním ozdobíme jahodou, kokosovými lupínky nebo plátky pomeranče.
Meruňkovo-mandlové kuličky
POTŘEBUJETE:
✔ 1 ½ šálku sušených nesířených meruněk
✔ 150 g mandlí
✔ 150 g strouhaného kokosu
✔ 1 vanilkový lusk nebo esenci
✔ 340 g medu
✔ strouhaný kokos na obalení
JAK NA TO:
Meruňky rozsekáme ve food procesoru (zvládne to i dobrý robot či mixér), až se přestanou podobat meruňkám a spojí se do relativně soudržné nepravidelné koule. Přidáme mandle, kokos, vanilku a med. Znovu zapneme food procesor a necháme ho pracovat, dokud se suroviny nespojí ve vláčnou směs, která půjde dobře tvarovat v prstech. Je-li směs příliš suchá, přidáme více medu. Je-li příliš vlhká, přidáme další mandle. Hmotu vyklopíme z food procesoru, pomůžeme si stěrkou. Do talíře nasypeme strouhaný kokos k obalování. Tvoříme přibližně stejné kuličky a obalujeme je v kokosu.
Tip: S kuličkami můžeme naložit i efektněji – napícháme je na špejle nebo lízátkové tyčky a obalíme je v raw čokoládě. Tu velmi rychle a snadno umixujeme ze 130 g raw kakaa, 110 g agávového sirupu nebo kokosového nektaru a 55 g rozpuštěného kokosového oleje. Raw čokoláda tuhne nejlíp v lednici, takže tam kuličky před podáváním odložíme.