Lehce netradiční hovězí závitky: Ptáčci »kozla zahradníka« podle Květy Kroupové
Klasické »ptáčky« asi znáte. Co ale zkusit jinou úpravu, třeba podle Květy Kroupové?
POTŘEBUJETE:
4 hovězí plátky
sůl
mletý pepř
4 plátky anglické slaniny
1 mrkev
¼ celeru
3 řapíky celeru
2 větší kyselé okurky
1 cibuli
sádlo
1 lžíci hladké mouky
JAK NA TO:
Přes mikrotenový sáček naklepeme po obou stranách natenko plátky masa. Každý plátek osolíme, opepříme a položíme na něj plát anglické slaniny. Část zeleniny nakrájíme na proužky, o něco delší než je šířka rozklepaného plátku. Zbylou zeleninu pokrájíme na kostičky. Jednu okurku podélně překrojíme na půl a na čtvrt, druhou nakrájíme také na kostičky. Proužky zeleniny položíme na maso, zavineme jako ptáčky a upevníme několika párátky nebo ovážeme potravinářskou nití. Na rozehřátém sádle orestujeme cibuli, přidáme závitky a opečeme ze všech stran. Podlijeme vodou, dusíme pod poklicí. Přibližně po 30 minutách přidáme k masu kostičky zeleniny a doděláme doměkka. Šťávu zahustíme hladkou moukou. Podáváme s knedlíky nebo rýží.