Recept podle mistryně světa v marmeládách Romany Šafránkové: Pomerančové pokušení!
Na ranní toast s máslem, na palačinky, na pomerančové zákusky, ale také do pikantních omáček. Na to vše se hodí pomerančová marmeláda s rumem a hrozinkami bez pektinu. Recept na ni prozradila čtenářkám Aha! pro ženy mistryně Romana Šafránková (47).
POTŘEBUJETE:
2 kg chemicky neošetřených nebo bio pomerančů
800 g třtinového cukru
šťáva ze tří citronů
1,5 dcl tmavého rumu
100 g bio hrozinek
zavařovací skleničky
POSTUP:
1. Pomeranče rozdělíme na dvě poloviny. Jednu zbavíme ostrým nožem kůry a okrájíme i spodní žlutou vrstvu, tak aby zbyla jen oranžová dužnina. Okrájené pomeranče dále nakrájíme na poloviny a ty na slabší plátky a vložíme do skleněné či porcelánové mísy.
2. Druhou půlku pomerančů omyjeme a nožem nejdříve rozpůlíme, poloviny opět rozpůlíme a nyní nakrájíme i s kůrou na velmi slabé plátky. Dáme do mísy k oloupaným pomerančům.
3. Pokud mají pomeranče semínka, dáme je do mušelínového sáčku a přidáme k nakrájeným pomerančům. Takto připravené ovoce necháme macerovat 24 hodin.
4. Druhý den vaříme nakrájené a macerované pomeranče v nerezovém nebo
měděném kastrolu (na snímku) při nižší teplotě asi 40 minut, aby se pomerančová hmota rozvařila a kůra změkla.
5. Přilijeme šťávu ze tří citronů. Poté přisypeme třtinový cukr a přidáme omyté hrozinky. Vaříme za stálého míchání a při vysoké teplotě, dokud se neodvaří přebytečná voda. Těsně před koncem přilijeme tmavý rum.
6. Na vychlazený talířek vyzkoušíme, zda marmeláda želíruje, a takto připravenou směs nalijeme do horkých zavařovacích skleniček. Sterilovat můžeme buď otočením uzavřené skleničky dnem vzhůru, nebo vložíme na 7 minut do zavařovacího hrnce.